Adresas: Naugarduko g. 84, Vilnius, (Maxima XX)
Telefonas: +370 5203 1330
El. pašto adresas: info@kelionesiturkija.lt

Apie mus

Kelionės į Turkiją

Kelionės į Turkiją

Keliones į Turkiją savo atostogoms prie jūros renkasi vis daugiau lietuvių. Turkija – labai spalvinga ir kupina kontrastų šalis, o vasaros sezonas čia tęsiasi nuo balandžio iki spalio mėnesio. Ilgą istoriją turinti šalis, pakeitusi daugybę valdovų ir imperatorių, yra patraukli istorijos ir kultūros gerbėjams, nes čia daugybė lankytinų archeologinių vietų ir įdomių gamtos objektų. Planuosite kelionę iš anksto ar įsigysite paskutinės minutės bilietą - Turkija turi ką pasiūlyti kiekvienam. Nesvarbu, kokį kurortą pasirinksite, visi jie savotiškai įdomūs ir skirtingi, tad kasmet kelionės į Turkiją metu galite pamatyti kažką naujo. 

Kelionės į Turkiją iš pagrindinių Lietuvos oro uostų organizuojamos jau seniai, tai viena iš populiariausių vasaros poilsio krypčių. Puikūs orai Turkijoje prasideda balandį ir tęsiasi iki pat spalio pabaigos. Visada šilta jūra, vietinė virtuvė ir nesuskaičiuojama daugybė įvairių apgyvendinimo variantų bei puiki turizmo infrastruktūra į Turkiją sukviečia skirtingų tipų turistus iš viso pasaulio. Dėl puikaus aptarnavimo, aukšto lygio viešbučių pasiūlos ir viskas įskaičiuota maitinimo sistemos čia keliauja ir šeimos su vaikais, ir ramaus poilsio mėgėjai, ir jaunimas, mėgstantis naktinį gyvenimą. Vandens sporto mėgėjai, golfo žaidėjai ir aktyvaus poilsio entuziastai taip pat renkasi keliones į Turkiją, nes Viduržemio Rivjera laikoma Antalijos pakrantė gali pasiūlyti ne tik smėlėtų paplūdimių, bet ir įvairių vandens ir ekstremalaus sporto užsiėmimų, čia taip pat galima nardyti. 

Turkijos turizmo infrastruktūra.

Kokį kurortą rinktis keliaujant į Turkiją? Populiariausi pajūrio kurortai, kuriuos žino dažnas lietuvis yra Turkijos Rivjeros centru laikoma Antalija, prašmatniais ir VIP klasės viešbučiais garsėjantis Belekas, kurortas tarp kalnų ir jūros - Kemeras, žaliuojantis uostas - Marmaris ir populiariausi šeimų su vaikais ir jaunimo kurortai Sidė ir Alanija. Kyla klausimas, kuo šie ir kiti Turkijos kurortai skiriasi ir ką galima juose nuveikti, pamatyti, paragauti ar pažinti kelionės į Turkiją metu? 

Antalijoje gausu parduotuvių, kavinių bei restoranų, kur galėsite paragauti autentiško turkiško maisto bei nusipirkti suvenyrų. Taip pat čia galite apsilankyti viename įspūdingiausių pasaulio akvariumų. Beleko kurortas patiks golfo mėgėjams ir prabangaus poilsio, VIP apgyvendinimo ieškantiems keliautojams. Čia yra ir vienas didžiausių pramogų parkų – „The land of Legends“, tituluojamas vaikų svajonių atostogų vieta. Kemeras – tikra gamtos mylėtojų oazė ir jaunimo linksmybių centras. Čia, ant jūros kranto, yra daug puikių poilsio kompleksų visai šeimai, turinčių gerus atsiliepimus – Amara Dolce Vita, Barut Kemer ir kitų, o juos supa Tauro kalnai. Marmario kurortas ir uostas yra gavęs „Viduržemio rojaus“ epitetą. Tai gamtos ir geros turizmo infrastruktūros derinys. Čia puikiai išvystytas vandens sportas, o norintys pažinti kurortą gali išbandyti Mėlynuosius kruizus. Istorijos mėgėjai nesuklys apsilankę Marmario pilyje. Sidės ir Alanijos kurortai patiks visiems: čia gausu ir istorinio palikimo, ir gerų viešbučių šeimoms ir jaunimui, be to, galima išbandyti ekstremalų sportą ir vykti į įdomias ekskursijas.

Kiek mažiau lietuviams žinomi, tačiau puikūs savo istorija, gamtos grožybėmis, turizmo infrastruktūra ar lankytinomis vietomis yra vakarinės Turkijos dalies kurortai, skalaujami Egėjo jūros. Čia išsidėstė istorinis Bodrumo miestas, Antikos laikais turėjęs Halikarnaso vardą, jaukus Češmės kurortas, garsėjantis savo gydomosiomis purvo ir terminių šaltinių SPA procedūromis. Didimo miestas, išsaugojęs daug Antikos ir Romos imperijos reliktų. Čia taip pat yra nuostabus smėlėtas paplūdimio ruožas. Giodžeko miestelis ant jūros kranto - viena iš populiariausių buriavimo vietų Viduržemio jūroje, Kušadasis - kurortas įlankoje, dėl savo formos vadinamas Paukščių sala, nuostabia gamta galinti pasigirti Fetija ir milijoninis Izmiro miestas. Visi šie kurortai gali nustebinti savo puikia infrastruktūra - geras susisiekimas su oro uostais, didelis skirtingų kategorijų viešbučių pasirinkimas, išvystytas ir populiarus vandens sportas, daug pramogų. 

Turkijos turizmo infrastruktūra nuolat vystoma ir plečiama, kaip teigia šalies vyriausybė, planuose yra siekis iki 2023 metų padvigubinti keliautojų į Turkiją skaičių. Nors šalis ir dabar gali pasigirti puikiais keliautojų srautais - Turkija yra 6 pasaulyje pagal atvykstančių atostogauti skaičių. Kaip kelionės į Turkiją keisis ateinančiais metais kol kas pasakyti sunku, galbūt ir Lietuvos organizatoriai galės pasiūlyti keliones į daugiau krypčių. Turkijos valdžia užsimena, kad didins turizmui ir šalies reprezentavimui skirtas biudžeto lėšas, o tai gali pagerinti šalies matomumą visame pasaulyje, taip pritraukiant dar daugiau keliautojų į Turkiją.

 

Apsipirkimo rojus.

Keliones į Turkiją lietuvaičiai pamėgo ne tik dėl to, kad šioje šalyje puikus klimatas, gražūs paplūdimiai, kokybiškas aptarnavimas viešbučiuose ir geros sąlygos pasilinksminti. Visgi, dar vienas aspektas, dėl kurio ne retas tautietis pasirenka keliauti į Turkiją - didžiuliai turgūs ir prekybcentriai, kuriuose galima pigiai apsipirkti. Turkija jau nuo senų senovės buvo viena iš valstybių, per kurias įvairūs amatininkai ir pirkliai keliavo žymųjį "Šilko kelią". Galbūt dėl to šioje šalyje išliko didelė turgaus prekeivių paklausa. O kur yra paklausa, ten tikrai bus ir pasiūla - beveik kiekvienas lietuvis, atostogaudamas Turkijoje, iš jos parsiveža bent jau nedidelę smulkmeną, lauktuvių namiškiams ar įsigyja kažką sau. O rinktis tikrai yra iš ko - nuo tradiciniais turkiškais raštais margintų suknelių ir skarų, iki rankų darbo kilimų, nuo "turkišku malonumu" pramintų tradicinių saldainių, gardintų rožių žiedlapiais, pistacijų ar kitokiais riešutais ir kitų skanėstų, iki ilgas tradicijas turinčios tikros turkiškos kavos. Aplankyti turkišką turgų turėtų kiekvienas į Turkiją keliaujantis turistas, nuvykite ir jūs. 

Orai Turkijoje. Kada keliauti?

Kelionės į Turkiją populiarios dėl puikaus šios šalies klimato. Geografiškai patogioje vietoje esanti jūrinė valstybė, kuri gali pasigirti ir snieguotais kalnais, ir ypač karštomis saulėtomis dienomis. Keliauti į Turkiją galima kone ištisus metus, o vasaros sezonas čia tesiasi nuo balandžio iki spalio pabaigos. Dėl švelnaus jūrinio klimato pietiniuose ir vakariniuose rajonuose, kur išsirikiavę populiariausi, lietuvių keliautojų pamėgti kurortiniai miestai Antalija, Belekas, Kemeras, Marmaris, vasaros būna karštos ir retai lietingos, o žiemos, nors galima sulaukti ir kritulių, nėra labai šaltos. Rekomenduojama į Turkiją keliauti gegužę, kai oras jau pakankamai įšyla, jūra būna malonios temperatūros, o poilsiaujant nekaršta.

Turkijos gurmano gidas.

Kiekvienas, planuojantis keliones į Turkiją, turėtų susipažinti su šios šalies virtuve, kuri vadinama viena iš didžiųjų pasaulio virtuvių. Galbūt dėl savo istorijos, ilgo gyvavimo ir receptų, kurie perduodami iš rankų į rankas jau ne vieną šimtmetį, o galbūt dėl kultūrų, persipynusių Turkijoje per šiuos šimtmečius, įvairovės. Vienas didžiausių šios virtuvės patiekalų skiriamųjų bruožų – nepaprastai gera kokybė. Dauguma naudojamų ingredientų užauginami, kultivuojami, pagaminami pačioje šalyje, o receptai yra labai lengvai paruošiami, tačiau kiekviena jų sudedamoji dalis turi būti labai aukštos kokybės ir šviežia. Turkai tiki, kad patiekalai turi pagrindinį savo skonį, kurio nevalia užgožti įvairiais priedais, prieskoniais ir kitomis priemaišomis. Beje, maisto ruošimo tradicijos ir taisyklės šalyje yra labai griežtos, dėl to skirtinguose regionuose tų pačių patiekalų skonis bus panašus. Kadangi šalyje užauginama didžioji dalis jos suvartojamos produkcijos, labai svarbu žinoti, kad daržovės ir vaisiai yra sezoniniai – tai reiškia, kad valgoma tai, kas auga tuo metų laiku. Įdomus faktas, kad Turkijoje daugėja bananų plantacijų, todėl kelionės į Turkiją metu galite pasivaišinti viešbučiuose tiekiamais bananais, jie – vietiniai ir labai skanūs.

Bene svarbiausia vieta ant turkiško stalo skiriama duonai. Šalyje jos rūšių ir pagaminimo bei pateikimo būdų gausybė – pailga balta duona, papločiai ir lavašai, rageliai. Pide – turkiškas picos variantas – paplotis su įvairiais mėsos ir daržovių įdarais yra populiarus pietų variantas skubantiems. Konditerijos skyriuose visada rasite bent keliolikos rūšių bandelių, čia jas labai mėgsta. Mielines bandeles, turkiškai vadinamas pogaca, galima nusipirkti net ir gatvėje esančiuose prekyvietėse. Populiarūs ir pyragėliai su fetos sūriu, dažniausiai valgomi kaip užkandis ar pietų metu. Be abejo, populiariausi saldumynai Turkijoje - saldainiai „Lokum“, dar kitaip pasaulyje žinomi kaip „Turkish delight“. Spalvingi ir saldūs vieno kąsnio kubeliai su džiovintomis datulėmis, pistacijomis ir kitais riešutais bei prieskoniais viduje yra tikras delikatesas tiek pačioje šalyje, tiek ir už jos ribų. Turkiški saldainiai bus puikios lauktuvės grįžtant po kelionės į Turkiją.

Restoranuose vakarienė prasideda nuo meze, kitaip tariant, užkandžių, kurie būna patiekiami prie gėrimų, nedidelėmis porcijomis su duona. Tai patys įvairiausi patiekalai – nuo salotų, troškintų daržovių, užtepų iki žuvies kroketų, sūrio ar pan. Meze taip pat neapsieina be humuso ar jogurto su žolelėmis, kuris čia valgomas kaip pagardas prie daugelio patiekalų. Prie užkandžių paprastai geriamas vynas arba tradicinė rakija.

Be abejo, turbūt niekas neįsivaizduoja Turkijos be kebabų. Taip, tai jų tėvynė ir čia juos mėgsta visi. Populiariausi kebabai gaminami iš kapotos mėsos. Beje, populiariausia mėsa ant turkų stalo yra aviena, čia jos valgoma tikrai daug. Kebabai skiriasi pagal savo pagaminimo būdą – şiş kebabas yra gaminamas iš mėsos, sumautos ant iešmo ir keptos grilyje. Döner kebabai, žinomi ir lietuviams, yra turkiško gatvės maisto pavyzdys – ant vertikalaus iešmo kepama mėsa ją sukant aplink savo ašį. Be mėsos turkai taip pat labai mėgsta žuvį, kuri kepama grilyje, ant žarijų, be to iš jos gaminami kroketai ir troškiniai. Norite palyginti lietuviškų ir turkiškų kebabų skonį? Būtinai keliaukite atostogų į jų tėvynę, nepasigailėsite.

Kaip ir maisto, taip ir gėrimų tradicijas turkai puoselėja visa širdimi. Pats populiariausias gėrimas yra arbata, kurią vietiniai geria juodą ir labai stiprią. Kaip ir įvairūs vaisiai, uogos bei daržovės, turkiška arbata auginama pačioje šalyje, todėl net ir pas mus prekybos centruose parduodama arbata yra autentiška. Turkiškos arbatos ruošimo būdas yra labai specifinis, tam, kad išvirtumėte tikrą turkišką arbatą, reikalingas specialus arbatinis. Žinoma, kavos kultas šalyje taip pat gyvuoja. Šis gėrimas šalį pasiekė dar Otomanų imperijos laikais, XVI amžiuje ir nuo tada pradėjo plisti po visą pasaulį. Šalia turkiškos kavos visada atnešama stiklinė vandens, mat pati kava yra labai stipri ir kartaus skonio. Beje, jei norite cukraus, visada sakykite, nes šios kavos ruošimo būdas yra specifinis ir cukrus į kavą dedamas virimo metu, jokiu būdu negalima jos gardinti jau išvirtos. Savo kelionės į Turkiją metu tikrai spėsite išbandyti vietinės kavos ar arbatos, nes šie gėrimai vartojami visur ir visada – kavinėse, lauke, pusryčiams, vakarienei, bet kokia proga. Žinoma, nepamirškite jų nusipirkti kaip suvenyrų, tai tikrai puikus tradicinis produktas vaišėms ar lauktuvėms grįžtant iš kelionės Turkijoje. Atsigaivinimui vietiniai geria įvairių vaisių sultis – populiariausios yra apelsinų, granatų ar vynuogių. Taip pat dažnai vartojamas šerbetas, gaminamas su vaisių sirupu.

Turkijos nacionalinis ir tradicinis alkoholinis gėrimas yra rakija (turk. Raki) – tai vynuogių degtinė, gardinta anyžiumi. Vartojama prie jau minėtų meze užkandžių ir žuvies patiekalų. Turkiškas vynas yra gaminamas jau labai seniai, nors pasaulyje nėra išpopuliarėjęs taip, kaip, pavyzdžiui prancūziškas ar itališkas. Šalyje yra per šimtą įregistruotų vyndarių, daugelis jų turi įvairių apdovanojimų. Įsitikinkite vietinių draugiškumu ir vaišingumu ir keliaudami į Turkiją būtinai išbandykite šiuos tradicinius gėrimus.

Taigi aišku viena, rinktis keliones į Turkiją turistus iš viso pasaulio vilioja ne tik puikūs smėlio paplūdimiai, gerą aptarnavimą teikiantys viešbučiai, bet ir senas tradicijas ir puikų skonį turintis turkiškos virtuvės maistas bei gėrimai. Nepamirškite savo kelionės į Turkiją metu išragauti visų mūsų rekomenduojamų skanėstų!

Mes rekomenduojame

Tinkamas šeimoms
White Gold 5*
2019-12-05 - 2020-12-05
nuo 455 €
23
27
Alanija
Tinkamas jaunimui
Villa Augusto Boutique Hotel & SPA 5*
2019-12-09 - 2020-12-09
nuo 605 €
23
27
Alanija
Tinkamas šeimoms
Villa Sunflower aparts & suites 4*
2019-12-09 - 12-09
nuo 455 €
23
27
Alanija
Tinkamas šeimoms
Voyage Belek Golf & SPA 5*
2019-12-10 - 12-10
nuo 889 €
23
27
Belekas

Naujienų prenumerata